Followers

Aktiviti Sebelum Raya

Salam 1 Malaysia 
Selamat petang guys !
Korang tengah buat apa ?
Kemas rumah ke ? 
OTW nak balik kampung ?
Ke tengah shopping lagi ?


dah lama nina tak update entry ni . last entry pasal nak ucap kat korang SELAMAT HARI RAYA
nina nak tnya aktiviti korang sebelum dan selepas raya ? 
korang jawab jangan tak jawab !




AKTIVITI SEBELUM RAYA



BERPUASA


sememangnya umat Islam diwajibkan berpuasa .. tak kira lah muda ka kecik ka besar ka tua ka kaya ka miskin ka . yang kecik tu tak digalakkan untuk berpuasa tapi sebagai latihan untuk diorang berpuasa nnti . yang besar besar dan dah baligh tu memanglah wajib berpuasa . jangan pulak tak puasa ye !berpuasa tu untuk jadikan kita manusia yang sabar ..


BERTARAWIH
nina eja betul ke tak tu ? hentam sajalah labu ... hampa semua pi tarawih dak ? kalau pi bagus . *thumbs up .kalau tak pi tu mesti ada aral melintang kan ? tarawih nie setahun hanya sekali *lagu raya so sapa yang tak pi mesti rasa kerugian kan ? tarawih nie bukan saja menyihatkan badan malahan kita mendapat ganjara pahala .. seronok nya hampa !


BERBUKA PUASA
yang nie mestilah wajib kan .. ye lah dah posa tapi takkan tak bukak posa pulak ? mati kering kalau mcm tu .berbuke puasa tu biarlah berpada-pada , jangan ikut nafsu makan semata -mata .



BERSHOPPING
bershopping? *bm hancuss yang nia paling disukai dan digilai oleh para para shopaholic . time nie lah boleh shopping pueh pueh .. beli ja apa yang nak . semua tokey bayaq . nak beli baju kasut heels spek mata tudung semua boleh . dijamin dapat kan ? itu yang pling syok untuk nina dan hampa semua kan ?



KEMAS RUMAH 
 sapa rajin kemas rumah angkat kaki ! yang nie selalunya para ibu ibu yang pling sibuk . nak kemas itu lah nak kemas inilah . nak psang langsir baru la nak beli sofa baru .. bleh dikatakan semua nak tukar . mcm masuk rumah baru lah pulak .*alahai



BUAT KUIH 
sapa kat sini buat kuih ? syok noh ? nina tahun ni buat 1 je jenis kuih sebab malas . yang lain semua kuih TUNJUK . mak mak sapa yang rajin beruntunglah . tapi mummy nina nak buat nina je yang tak bg . nnti nina nak kena tlg jugak . last last beli kat kedai lah . yang 5 kotak RM20 tu . pueh ati saya . haha


SEMUA NIE HASIL PENGALAMAN  NINA SENDIRI

suka ? like or comment ok !

0 berceloteh bersama ♥mylifeismine♥: